Blog
Tények és tévhitek a táplálkozásról XXI. – A szója
A Tények és tévhitek a táplálkozásról mai fejezetében a szójáról fogunk beszélni. Honnan ered? Mire használják? Milyen hatással van a szervezetünkre? Járjunk utána!
Tények és tévhitek a táplálkozásról XX. – Cukorbeteg étrend
A cukorbetegséget a diabéteszesek jó része nem veszi elég komolyan, és nem követ szigorú étrendet. Ennek két oka lehet, vagy nem tud róla, vagy nem elég szigorú magával szemben. Mi most ebben a cikkben megpróbálunk összeszedni mindent, amit a helyes cukorbeteg étrendről tudni érdemes.
Tények és tévhitek a táplálkozásról XIX. – Fűszerek (2. rész)
A mai cikkünkben folytatjuk a fűszerekről szóló értekezésünket. A mai fejezetben egyénileg vizsgáljuk meg a különböző fűszereket – ABC sorrendben.
Majdnem az összes fűszer közös tulajdonsága, hogy segítik kezelni a gyomorproblémákat, és az emésztést javító hatással bírnak. Ezt az információt külön-külön nem fogjuk minden fűszernél megemlíteni.
Tények és tévhitek a táplálkozásról XVIII. – Fűszerek (1. rész)
A fűszerek évszázadok óta a konyhaművészet alapjait képzik, nélkülük ma már elképzelhetetlen a főzés, ill. a táplálkozás. Az ízek élvezete mellett azonban érdemes megvizsgálni azt is, milyen hatással vannak a különböző fűszerek a szervezetünk működésére, akár pozitív, akár negatív oldalról. Két részes cikkünk első epizódjában a fűszerekről általánosságban fogunk beszélni. Lássuk!
Tények és tévhitek a táplálkozásról XVII. – Mesterséges tartósítószerek
A Tények és Tévhitek a Táplálkozásról mai epizódja a tartósítószerek világába kalauzol el. Fontos, hogy ebben a cikkünkben kizárólag a tartósítószerekkel foglalkozunk, a többi E-számmal jelölt anyagokat a jövőben másik cikk(ek)ben taglaljuk (pl. ízfokozók, színezőanyagok, savanyúságot szabályozó anyagok, stb.)
Tények és tévhitek a táplálkozásról XV. – Vitaminok (2. rész)
Előző, a tejről szóló cikkünkben górcső alá vettük ezt az italt, és az arról szóló pozitív és negatív véleményeket, kutatásokat egyaránt.
A mai bejegyzésünkben tovább boncoljuk a tejet – megnézzük, hogy mit érdemes tudni a különböző fajtáiról – többek közt a növényi alapú tejekről, ill. megvizsgáljuk mit is jelent pontosan a pasztőrözés és az UHT felirat.
Tények és tévhitek a táplálkozásról XIV. – Vitaminok (1. rész)
A cikksorozatunk „hagyományait” picit felrúgva ma nem egy konkrét étel vagy italcsoportról fogunk beszélni, hanem megismerkedünk kicsit a vitaminok világával. A két részes cikk első felvonásában megvizsgáljuk miért fontosak általánosságban a vitaminok, ill. megismerkedünk az A- és B- vitaminokkal.
Tények és tévhitek a táplálkozásról XIII. – Kóla és egyéb üdítőitalok
A mai blogbejegyzésben korunk egyik legkedveltebb italról, a kóláról fogunk beszélni, érintve az üdítőket rajta keresztül. Nyílt titok, hogy ezek az italok kártékonyak a szervezetre, de talán kevesebben tudják, hogy miért. Nézzünk utána!
Tények és tévhitek a táplálkozásról XII. – Halak
Cikksorozatunk mai részében a halakat fogjuk kivesézni (kifilézni?). A halak szerencsére már-már sérthetetlen ételnek számítanak – nem nagyon hallhatunk arról, hogy negatív információk terjedjenek róluk. Ennek természetesen megvan az oka. Hogy micsoda, az kiderül, ha tovább olvasol!