Tények és tévhitek a táplálkozásról XIX. – Fűszerek (2. rész)
15
JANUÁR, 2019
Táplálkozás
A mai cikkünkben folytatjuk a fűszerekről szóló értekezésünket. A mai fejezetben egyénileg vizsgáljuk meg a különböző fűszereket – ABC sorrendben.
Majdnem az összes fűszer közös tulajdonsága, hogy segítik kezelni a gyomorproblémákat, és az emésztést javító hatással bírnak. Ezt az információt külön-külön nem fogjuk minden fűszernél megemlíteni.
Ha az előző részről lemaradtál volna, ide kattintva elolvashatod:
Ánizs
Édeskés jellegű fűszernövény, különlegesebb ízvilágú, édes ételek alkotóeleme lehet. Vértisztító és epeproblémák elleni jótékony hatással bír. Vigyázz, mert gyorsan romlékony.
Babérlevél
Rendkívül széles körben használt fűszernövény – főzelékektől kezdve mártásokon át szárnyasokhoz is használják. Alapvetően kesernyés ízű, a szárított babérlevél viszont már nem az. Reumás betegségek ellen gyógynövény illóolajként használják.
Borsmenta
Főként italokban, fagylaltokban használják különleges aromája miatt. Leginkább a belőle nyert illóolajat használják.
Chili
Egy rendkívül csípős növény, amelyet leginkább húsételekhez, pácokhoz, szószokhoz használnak fel. Magas C-, E-, és A- vitamintartalommal rendelkezik.
Citromfű
Italokhoz, süteményekhez és húsfélékhez használt fűszernövény. Magas flavonoid tartalommal rendelkezik, ill. illóolajként is használják.
Fahéj
Főleg édességek, sütemények esetleg kávé vagy tea fűszerezésére használjuk. Szintén illóolajként használják, ill. kutatások alapján a szívre is jótékony hatással bír.
Fehérbors
Tulajdonságaiban szinte megegyezik a fekete borssal, kicsit kevésbé erős. Mártásokhoz használják főleg, ahol a fekete bors rontaná az étel színét, és ezzel összhatását. Illóolajként használjuk.
Feketebors
Lásd fehérbors
Fodormenta
Kicsit kevésbé erős, mint a borsmenta, így a borsmentánál említett célokra még gyakrabban használják.
Fűszerpaprika
A magyar konyha non plus ultrája – a leggyakrabban használt fűszer hazánkban, megelőzve a feketeborsot. Magas C-vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. Érdemes vigyázni, hogy jól zárt körülmények közt tartsuk, mert könnyen elveszíti színét és aromáját.
Gyömbér
Különleges indiai és kínai ételek alapkelléke – emellett hazánkban pl. teában fogyasztva használjuk. Közismerten zsírégető hatással bír.
Kakukkfű
Főleg levesekben, ill. szárnyasokhoz használjuk. Légúti betegségek ellen kiváló, ill. segít megszüntetni a köhögést.
Kapor
Levesek, saláták, ill. mártások ízesítésére használjuk. Kutatások szerint elősegíti a nyugodtabb alvást.
Koriander
Édeskés ízű fűszernövény, főleg zöldételek – saláták, zöldségek ízesítésére használjuk. Erős méregtelenítő hatással bír, és jó antioxidáns. Továbbá ásványi anyag tartalma miatt jó hatással van a szív-és érrendszerre.
Kömény
Leginkább levesekben és pörköltökben használjuk. Széleskörű vitaminforrás, és remek gyulladáscsökkentő hatással bír.
Majoranna
Burgonyás, ill. májételekhez kiválóan használható fűszernövény. A kakukkfűhöz hasonlóan légúti problémákra, a babérlevélhez hasonlóan pedig reumás betegségekre is használják.
Oregánó
Az előző cikkünkben (ide kattintva olvashatod el) említetten az egyik legjobb só-alternatíva. Főleg olaszos ételekhez használjuk.
Petrezselyem
Nagyon sokrétű felhasználása van – levesekhez, köretekhez is kiváló. Magas vitamin-és ásványi anyag tartalommal bír. Vízhajtó hatása is van.
Só
Nem vállaljuk azt a feladatot, hogy leírjuk, milyen ételekben használjuk a sót. Rendkívül fontos szerepe van a szervezet helyes működésében – főleg a só-és vízháztartást illetően. Érdemes azonban vigyázni, mert a túl sok só vizesedést, és egyéb komoly problémákat okozhat.
Sáfrány
Egy igen drága, ritkán használatos fűszernövény. Sárgás színt ad az ételnek, főleg rizshez, palacsintához vagy pudingokhoz használjuk. Kutatások szerint jó hatással van a depresszióra, bőrproblémákra, ill. a fejfájásra is.
Szegfűbors
Különböző sütemények, ill. a forralt bor alapkelléke. Rendkívül finom illata miatt leginkább illóolajként használják.
Szegfűszeg
A szegfűborshoz hasonló célokból használják.
Szerecsendió
Mártásokhoz, tejes, sajtos ételekhez használják. Jótékony hatásai igen széleskörűek, a bőrproblémáktól kezdve az idegrendszeren át a vérnyomásig számos területen hasznos lehet.
Tárkony
Levesek, saláták, savanyúságok közkedvelt fűszernövénye. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Vanília
Sütemények, édességek ízesítője. Remek antioxidáns, továbbá jótékony hatással van a menstruációra és az alvászavarokra is.
Zsálya
Zsírosabb húsételekhez használjuk. Az egyik legtöbbet gyógyításra használt fűszernövény – növényi aszpirinnak is nevezik. Fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés, étvágyjavítás, fájdalomcsökkentés – csak néhány a sok-sok hasznos tulajdonságból.
Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!
Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!
Legutóbbi bejegyzéseink
Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!
Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!
Gyengéd és élvezetes méregtelenítés
Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.
Az elsavasodás
„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.